Penafian : Pihak Institut tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

 

Malay Chinese (Simplified) English Hindi

Items filtered by date: Monday, 07 November 2022

02/11/2022 | LAWATAN INDUSTRI PELAJAR KE SYARIKAT SERBA MAHIR SDN BHD.
Delegasi lawatan industri, melibatkan 20 pelajar dan 5 pengajar bidang Teknologi Minyak & Gas ILP Labuan ke premis Old Office & New House Serba Mahir Sdn Bhd yang terletak di Jalan Arsat WP Labuan. Pelbagai penerangan berkaitan peralatan dan mesin berteknologi tinggi oleh pegawai syarikat kepada pelajar. Para pelajar juga didedahkan dengan situasi sebenar industri berkaitan minyak & gas yang sesuai dengan pembelajaran semasa di ILP Labuan. Pelajar juga ditawarkan tempat latihan industri (L.I) dan peluang pekerjaan jika berminat kelak. Delegasi lawatan berakhir dengan sesi penyampaian cenderamata. Kenangan berharga ini akan tersemat di hati pelajar demi menaikkan semangat dan keghairahan dalam mencapai matlamat memajukan kemahiran demi negara tercinta.
03 November 2022 | LAWATAN INDUSTRI PELAJAR KE SYARIKAT SOBENA OFFSHORE INCORPORATED SDN BHD.
 
Lawatan Industri melibatkan 13 orang pelajar semester akhir dan 3 pengajar kursus Teknologi Penyelenggaraan Mekanikal (TPM) telah diadakan di Syarikat Sobena Offshore Incorporated Sdn Bhd di Rancha Rancha WP Labuan. Kunjungan delegasi ILP Labuan disambut mesra oleh Pengurus Kilang En Darren Thang Thean Phing dan beberapa pegawai dengan dimulai taklimat keselamatan dan pengenalan syarikat. Seterusnya, pelajar dibawa menyaksikan sendiri secara langsung proses "threading pipe" berdiameter lebih 13" yang akan digunakan sebagai medium bagi carigali telaga minyak di sektor minyak & gas. Pelajar juga didedahkan dengan situasi kerja sebenar berkaitan "blasting", "Joining coupling", "Swaging" mahupun "Copper Plating". Pihak syarikat juga sudi menunjukkan mesin CNC yang berharga jutaan ringgit dan berteknologi tinggi untuk pendedahan ilmu kepada para pelajar. Sesi lawatan berakhir dengan penyampaian cenderamata. Sesungguhnya pendedahan yang penuh ilmiah dan berteknologi tinggi ini sedikit sebanyak pelajar mendapat gambaran situasi sektor industri berkaitan dengan bidang yang dipelajari di Institut.

Gallery_Video

Di Mana Kami?

Institut Latihan Perindustrian Labuan
Jabatan Tenaga Manusia
Kementerian Sumber Manusia
Jalan Mohamad Salleh
87018 Labuan
Wilayah Persekutuan Labuan
MALAYSIA

Tel:087-414911 atau 087-417745
Fax:087-422500

Aduan / Maklumbalas
Pertanyaan / Cadangan

Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox 33.++ ,Internet Explore 10.0++, Safari, Opera dengan resolusi skrin 1280 x 768.

Adobe Flash Player mungkin diperlukan untuk melihat aplikasi tertentu dalam portal ini.